Марината „Bloody Mary“
- 2 чаени чаши доматен сок
- 50 мл водка
- Сок от 1 лимон или лайм
- 3 ситно нарязани скилидки чесън
- 1 супена лъжица сос Уорчестър
- 1 чаена лъжичка едро смлян черен пипер
- Лют сос на вкус
- 1/2 чаша зехтин
Фланк стек
- 700 гр. фланк стек
Инструкции
-
Пригответе марината „Bloody Mary“: В купа комбинирайте доматения сок, водката, лимоновия сок, чесъна, соса Уорчестър, пипера и лютия сос. Разбъркайте със зехтина.
-
Мариновайте месото: Поставете стека в затварящ се плик и залейте с половината от маринатата. Оставете да се маринова в хладилника за една нощ, до 24 часа. Съхранете останалата марината в покрит съд в хладилника.
-
Подгответе скарата: Настройте температурата на скарата на 260°C и загрейте за 15 минути.
-
Пригответе соса: В малка тенджера на среден огън добавете останалата марината и оставете да къкри, докато се редуцира наполовина. Дръжте соса топъл.
-
Подсушете месото: Извадете стека от маринатата и го подсушете с хартиени кърпи.
-
Гриловане: Поставете стека директно върху решетките на скарата, затворете капака и го гриловайте по 3-4 минути от всяка страна, докато достигне вътрешна температура от 54°C (или до желаната степен на изпичане).
-
Почивка и сервиране: Извадете стека от скарата, прехвърлете го върху дъска за рязане и го оставете да почине за 5 минути. Нарежете по диагонал срещу влакната на тънки резени. Сервирайте със затопления сос и се насладете!