Приготвянето на домашен пържен ориз със свинско е изненадващо лесно и изключително вкусно. Сочни парчета свинско бонфиле, свежи зеленчуци и хрупкав ориз, обвити в лепкав, апетитен сос – това е класическо ястие, което ще ви възнагради за минималните усилия.
Защо ще харесате тази рецепта?
-
Балансирана храна – съдържа пълнозърнести храни, зеленчуци и чист протеин.
-
Гъвкава рецепта – можете да използвате различни зеленчуци според наличностите у дома.
-
Бързо приготвяне – важно е всички съставки да са подготвени предварително, защото рецептата се изпълнява бързо.
-
Вкусно и за всички – дори тези, които не са почитатели на азиатската кухня, трудно ще устоят на ароматния ориз с лепкав сос.
Необходими продукти
Основни съставки:
-
1 малко свинско бонфиле (~450 г), нарязано на кубчета (2 см)
-
3 чаши сварен и изстуден кафяв ориз
-
3 големи яйца
-
1 връзка пресен лук, нарязан на тънки резени
-
2 червени чушки, нарязани на кубчета (или 2-3 чаши други зеленчуци по избор)
-
1 пакет (300-350 г) замразен грах и моркови, размразени
-
1 с.л. масло
-
2 с.л. олио (канола, гроздово или авокадово), разделени
Подправки и сосове:
-
1 ч.л. сол
-
½ ч.л. черен пипер
-
3 с.л. стридов сос
-
3 с.л. соев сос (ниско съдържание на натрий)
-
1 с.л. сусамово олио
-
1 с.л. нарязан пресен джинджифил
-
1 с.л. нарязан чесън (около 3 скилидки)
Начин на приготвяне
- Овкусяване на месото – смесете свинското с 1 ч.л. сол и ½ ч.л. черен пипер. В малка купа комбинирайте соевия сос, стридовия сос и сусамовото олио.

- Готвене на месото – загрейте 1 с.л. олио в голям тиган или уок на висока температура. Добавете свинското и гответе, докато се зачерви от всички страни и се сготви напълно (около 5 минути). Извадете в купа.

- Задушаване на зеленчуците – в същия тиган добавете ½ с.л. олио, чушките и замразените зеленчуци. Гответе 5-10 минути, докато омекнат и започнат да покафеняват. Прехвърлете в купата при свинското.

- Ароматизиране с подправки – свалете тигана от огъня, добавете останалото ½ с.л. олио и запържете чесъна и джинджифила за около 15 секунди, докато пуснат аромата си.
- Добавяне на ориза – върнете тигана на средно висока температура, добавете маслото, ориза и половината пресен лук. Разбъркайте добре, за да се разпределят ароматите.
- Готвене на яйцата – направете „кладенче“ в ориза, счупете яйцата вътре и разбъркайте леко с вилица. Оставете ги да се сготвят почти напълно, след което ги разбъркайте с ориза.

- Завършване на ястието – върнете в тигана свинското с неговите сокове, зеленчуците и предварително приготвения сос. Разбъркайте добре, за да се смесят всички съставки и вкусове.
- Сервиране – поднесете топло, поръсено с останалия пресен лук.


Съвети за най-добър резултат
-
Използвайте студен сварен ориз – така той ще стане хрупкав, без да се слепва.
-
Не пропускайте сусамовото олио – то придава характерен азиатски вкус.
-
Можете да добавите допълнителни зеленчуци – броколи, царевица или гъби ще се впишат чудесно.