За нас

Месото на Био Ангус Груп е 100 % натурално и здравословно

Основно сме се специализирали в развъждане и отглеждане на месодайни говеда, поддържане на биосертифицирани пасища и ливади, производство на висококачествени фуражни култури и добив на най-високия клас премиум меса.

Нашето телешко месо се произвежда от говеда под селекционен контрол от породата Абердийн Ангус (Black Angus и Red Angus). Кравите майки раждат телетата в абсолютно естествена среда на пасищата, които са биосертифицирани от немска сертифицираща компания. Там телетата бозаят и пасат на воля без стрес, без медикаменти и без хормони.

Хранителните източници (треви и храсти) и широколистни дървесни видове на нашите говеда се намират в най-изоставените, но най-ценни като биоразнообразие райони в Северозападна България.

По този начин природните ресурси от тези диви територии в подножието на връх Ведерник се превръщат в първокачествени меса. Девствеността на природата и чистата вода на Стакевска река гарантира, че Ангус говеждото месо, което нашите клиенти получават е възможно най-доказаната био продукция с отлична текстура, уникална крехкост и неповторим вкус.

„Био Ангус Груп“ осигурява постоянство и константно качество на месото в съответствие с международните стандарти и единната скала на ЕС за класификация на кланични трупове на говеда S(EUROP)

Най-важният код за влизане във формулата гарантираща постоянното качество на нашето био месо са здравите и спокойни говеда, които обитават природата като диви животни и пасат в пасища с огромно биоразнообразие.

Нашите ангус говеда живеят и растат на пасищата почти през цялата година и се наслаждават на слънцето, свежата растителност и чистата вода в землищата на няколко селца в общините Белоградчик и Чупрене, където природната среда никога не е била обект на замърсяване от индустриализацията. Естествените ни методи за растеж на свобода от раждането до последната фаза на доугояване ни гарантира здравословно месо от истински щастливи телета.

Основните характеристики на нашите говеда от породата Ангус са:

  • силно приспособими в естествена среда и издържщи на температури от –40 до +40 ℃;
  • нисък ръст с къси и здрави крака улесняващи движението им по стръмни терени;
  • формата на тялото е специфична бъчвовидна тип „цилиндър“, това е фенотипна черта характерна само за тази порода;
  • генът за „безрогост“ е доминантен и при кръстосване поколението на чистопородния хомозитотен ангус е 100% безрого;
  • при правилна технология на отглеждане месото е мраморирано и със специфичен вкус характерен само за животни над една година;
  • теглото при раждане на телетата е най-ниско в сравнение с всички останали месодайни породи и с най-малка глава, което прави отелванията безпроблемни;
  • телетата бозаят от майките между 6 и 8 месеца, имат среднодневен прираст (от мляко и свежа трева) около 1 кг. на ден и стават около 200-250 кг. при отбиване;
  • средно тежка категория месодайна порода, при която биците са от 600 кг. до 1000 кг, а майките от 450 до 550 кг.

Това са само малка част от специалните характеристики на Ангус породата, която на територията на нашите уникално девствени пасища в подножието на връх „Ведерник“ в Стара планина пият най-чистата вода Стакевска река, която извира под вековните букови гори с. Стакевци.

Животните ни се превозват директно от фермите до кланицата при стриктно спазване на европейските изисквания за хуманно отношение.

Кланичните трупове се обработват и нарязват според спецификациите на премиум месата и различните видове разфасовки на нашите клиенти.

Нашето месо идва от млади Ангуси на възраст между 17 и 21 месеца и се продава основно като прясно охладено трупно месо. Има висока степен на мраморираност, плътна структура, розово-червен цвят и цялостно подкожно омазняване с искрящо бяла полезнохолестеролна лой. Това се дължи на правилната технология на отглеждане най-вече в последната фаза на доугояване с качествени зърнени фуражи, но без антибиотици, хормонални препарати, генно-модифицирирани фуражи и трупно брашно. Продукцията ни е чисто охладено месо без химически подобрители, добито от здрави животни. Премиум телешкото месо от Ангус има неповторима сочност, вкус и крехкост, които удовлетворяват и най-взискателните клиенти.